Boterkoek van Cees Holtkamp

Deze boterkoek is naar het recept van Cees Holtkamp beroemd van zijn boek en patisserie Holtkamp in Amsterdam , waar ik overigens nog eens een bezoek wil brengen .

Steeds meer lees je in recepten kristalsuiker in deze boterkoek zitten 2 soorten suiker , als je deze boterkoek geheel volgens het recept maakt is die perfect geen verschil met de bakker dus kom verzamel deze week je spullen zo heb je volgend weekend een lekkere boterkoek , o ja bak hem wel een dag van te voren hij heb veel tijd nodig om op te ” stijven ” dat komt waarschijnlijk door de hoeveelheid boter .

300 gram ongezouten roomboter
100 gram witte basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
snufje zout
300 gram bloem ( ik gebruik zelf altijd zeeuwse bloem )
1 ei losgeklopt
boterkoekvorm

Mix de boter en twee soorten suiker en het zout , voeg de bloem bij tot je een bal deeg heb .
Verpakt het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast ( iets langer mag ook )
Druk het deeg daarna in de licht beboterde vorm bestrijk het deeg met de helft van het eimengsel en laat het weer een half uur rusten in de koelkast .
Verwarm de oven voor op 200 graden bestrijk de boterkoek met de rest van het ei en maak met een vork een ruit patroon ( het ruitpatroon zorg ervoor dat het ei goed blijf zitten )

Bak de boterkoek in 20 minuten goudbruin laat hem goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt .Boterkoek zondag 11-1-2015 (1 van 1)

2 thoughts on “Boterkoek van Cees Holtkamp

  1. Mijn moeder maakte altijd de heerlijkste boter,eok en ik wist dat ze zeeuwse bloem gebruikte. Dit recept komt heel dichtbij de smaak. Paar keer al de heerlijkste boeterkoeken gemaakt met dit recept! Aanrader en bedankt!

  2. Beste Wendelien……Dit recept doet t m wel. Heeeeeerlijk. De smaken trekken tijdens het rusten heel goed in en dat proef je en Door t rusten id koelkast wordt het deeg minder smeuïg maar nadat t afgekoeld is en een blokje in mn mond beland moet ik mij inhouden……hemels lekker….
    BEDANKT! En groetjes…van Vilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *